Rok 2016 je tady

31.01.2016 20:15

 

 

Ano, je to tak. Máme tu již rok 2016.

 V loňském roce jsem se zde moc nevyznamenala. Moc jsem nenapsala. Udělala jsem si prázdniny z vyučování jógy a čchi-kungu a jezdili jsme s manželem Viktorem a pejskem Nikem od časného jara do pozdního podzimu. Bylo to fajn. Samozřejmě jsme opět jako již po několik roků byli nejdelší čas v naší milované Kamenici nad Lipou. Vždy jsme zajeli na chvíli domů, posekali zahrádku vyřídili vše potřebné a po několika málo dnech opět odjeli. Za tu dlouhou dobu, kdy jsem sem nenapsala skoro nic, se toho vlastně docela dost událo.

Andreas dokončil studium na gymnaziu, nastoupil vojenskou civilní službu, a nastoupil na vysokou školu. V taekwondu získal černý pásek. Je z něj velmi hezký, charismatický mladý muž. Snad odjakživa byl Andy spolehlivý, zodpovědný chlapec. Řekla bych, že byl a je opravdu po této stránce mimořádný. Protože bych se tu mohla začít rozplývat, tak raději ukončím psaní o svém milém vnukovi Andreasovi.  

Kristýnka dokončí studium na stejném gymnaziu v letošním roce. Má už naplánovanou vysokou školu a věřím, že se na obor, který si vybrala dostane. Je moc hezká a cílevědomá, tak doufám, že se jí bude také dařit i v dalším životě. S maminkou Janou získaly v taekwondu červený pásek. Je fajn, že do taekwonda chodí celá rodina. Je to pěkné podívání když prohlížím fotografie dcery, zetě a vnoučat oblečené do bílého sportovního obleku. Tedy do kimona přepásaného příslušným barevným pásem a bílých kalhot. Kristýnka je nejenom chytrá a hezká, ale taky fotogenická, takže ji fotografové Korutan přemluvili, aby se přihlásila na soutěž miss Korutan. Nafotili s ní spoustu fotografií a v létě jde do toho. Držíme jí palce.

Tak to bylo o rodince dcery Jany a teď vzpomenu rodinka syna Luboše.

Jsem ráda, že bydlí blíž u nás, tak si ho užiji trošku víc, než dcery a její rodiny. Po těch si tu tak akorát smutním.

Holčičky jsou šikovné. Eliška a Viktorka. Jsou to takové malé treperendy. Eliška je už zkušená školačka, která skoro nezná jinou známku, než jedničku. Na vysvědčení je tomu tak doslovně. Má hodně zájmů. Chodí i s mladší Viktorkou do zpívání, chodila do mažoretek, přihlásila se k hasičům, do kroužku modelářského a všude jí to jde velmi dobře. Aby toho nebylo dost, hraje ve smíšeném družstvu chlapců a děvčat fotbal. A vůbec není špatná. Když hraje s dědou Viktorem karty, tak ho obehrává, jak to jenom jde. Jsou to veliké souboje. 

Viktorka - ta už je v předškolním roce školky. Od září jí to nastane taky. Myslím si, že bude ve škole stejně dobrá jako Eliška, protože se nebude chtít nechat zahanbit. Vytahuje se nám ta holčička snad přímo před očima. Obě jsou to blondýnky. Také maminka je blondýnka a když si chce moje drahá polovička utahovat ze syna, tak mu říká, že tři blondýny v rodině by on neunesl. Stejně to ale říká jenom proto, že dobře ví, že jsou všechny tři velmi bystré a mazané.

Nikoušek je už taky dospělý a je to malá psí osobnost. Stále je krásný a stále ho mají všichni lidé známí z okolí, i ti co ho nově potkají, rádi. On si totiž umí pro sebe pozornost vynutit. Jdeme na procházku a když potkáme nějakého člověka, tak na něj tak dlouho kouká, až ho ten dotyčný sám pozdraví, nebo na něj promluví. Potom je Nikoušek spokojený a pokračuje ve své cestě dál.

Letošní zima, snad ani není zima, ale je to stálé jaro, kdy sníh tu byl asi tak jenom dva týdny dohromady. Když svítí sluníčko, tak pálí jako v létě. Je to divnodivné počasí. I doba je nanejvýše zvláštní. Proudí k nám do Evropy lidé z dalekých cizích zemí, ani zima je nezastavila a jejich proud nijak nepolevuje. A co je nejhorší? Nepřijímají naše zákony, nejsou přizpůsobiví, nechtějí tu ani pracovat a my obyčejní lidé jenom na to koukáme a divíme se. Až se vzpamatujeme, tak už bude pravděpodobně pozdě. Myslím si, že teď bych už nechtěla cestovat po světě tak, jak jsme to praktikovali s manželem dříve. Zastavili jsme tam, kde se nám zrovna chtělo, přespali jsme a druhý den jsme jeli dál. Dnes bych asi měla strach.

Copak nám doba asi ještě přinese? Život na tomto světě je tak nějak stále složitější a složitější.